top of page

VENTILASJON

I Kantarellen Borettslag har leilighetene mekanisk trekk-ut ventilasjon. Det vil si at det er installert en vifte som drar ut ventilasjon fra kjøkken, dusj og toalett. Frisk luft kommer inn i leiligheten gjennom spalter over vinduer og ventiler i yttervegg. Det er viktig for å ha god luftkvalitet i leiligheten og at ventilasjonen fungerer som den skal.

Ventilasjonen i leilighetene styres av kjøkkenhette/ventilator, her kan man forsere (øke luftmengden) for en periode ved å trykke på 1,2,3 for kjøkken og VL(eller stor dott) for å øke luftmengden på badet/dusjen. Dette er anbefalt å gjøre når man lager mat og når man bruker dusjen.

Det er også viktig at spalter over vinduer og ventiler i vegg er åpne hele året. Dette er for å unge fukt og mugg problemer i leilighetene. Det hjelper også at med at man får bedre luftkvalitet i leiligheten.

Kjøkkenhettene/ventilatorene i leiligheten er bebor sitt ansvar. Det er veldig viktig at det brukes riktig type hette. Kjøkkenhetta styrer vifta som er plassert i loft/på tak i hver beboerblokk, uten riktig hette vil ikke ventilasjonsvifte for leiligheten fungere. Viftene som er i borettslaget blir styrt av en 3 trins trafo. Det er derfor viktig at kjøkkenhette i alle leilighetene har intern trafo styring for vifte.

Det er viktig med jevnlig rengjøring av ventiler og kjøkkenhette. Avtrekksventiler på bad og toalett burde tørkes over 2-3 ganger i året med en fuktig klut. I alle kjøkkenhetene er det et filter, de fleste er i metall disse kan skyldes med såpe og varmt vann eller puttes i oppvaskmaskin. Hvis filteret er av andre materialer kan det skyldes med såpe og varmt vann. Dette anbefales å vaske filter til kjøkkenhette en gang i måneden ved normalt bruk.

Hvis vifta har sluttet å fungere så må styre kontaktes. Da vil bli sett på for å finne feilen.  Hvis vifta er defekt vil dette bli byttet ut. Er det problemer med kjøkkenhetta må beboer selv bytte ut hette. Borettslaget har avtale med aktiv ventilasjonsrens som kan komme å bytte hette for deg, se priser under.  Det er også link til forskjellige hetter under som fungerer med borettslagets system. Hvis det ikke er kontakter/hurtigplugger på ledningene til vifte og kjøkkenhette, må beboer få godkjent elektriker til å utføre elektro arbeider.

Hvis du er usikker på om ventilasjonen fungerer i leiligheten kan man putte pappir/dopapir foran ventilene for å teste. Sitter papiret fast fungerer vifta, faller det ned så er det forlite luft. På kjøkkenhetta må man ta vekk filtrere for å gjøre samme testen.

PS: Kantarellen Terrasse 38-42 har et annet system enn resten av beboerne på grunn av renovering etter brann. Ta kontakt med styret på epost for å finne løsning for disse leilighetene.

Forslag til kjøkkenhette som

77266 – Villavent Volumhette 392-16/2 HVIT 60CM,

https://vvskomplett.no/villavent-volumhette-uttrekkbar-60cm-392-16-2

 

9362 - VILLAVENT 251-16 VOLUMHETTE M/REGULATOR, HVIT

https://vvskomplett.no/villavent-251-16-volumhette-m-regulator-hvit

Kontaktinfo til Aktiv Ventilasjon for bestilling/hjelp:

Telefon: 463 06 958 (08.00-15.00) 

E-post: post@aktivventilasjon.no 

bottom of page